Global Axess - Liberty

Global Axess - Liberty spelades in i juni 2022 för Axess TV.

10 avsnitt à 30 minuter med den brittiske journalisten Iain Martin, som samtalar om Liberty med ledande akademiker och författare. Naturligt kom många av samtalen att kretsa kring Ryssland och kriget i Ukraina.

Global Axess Liberty, stillbild från programmets vinjett


Videomaskinen stod för det estetiska och tekniska i programserien, tillsammans med Apear som skötte ljudinspelningen.

Programmet sändes under hösten 2022 och finns att se på Axess TV.

Iain Martin
Dr Alina Polyakova
Iain Martin

Så funkar matte!

Kund: UR
Mängd: 8 filmer à 6 minuter

Sommaren 2021 fick vi förtroendet att ta fram och producera serien “Så funkar matte!” för UR. Syftet är att komplettera undervisningen i skolan genom att visuellt berätta hur matematiska begrepp fungerar och hur dessa begrepp hänger ihop.

Theodor Molander (regi) tog tillsammans med Henrietta Nyvang (illustration) fram material till
8 stycken avsnitt som pedagogiskt visar hela vägen från matematiska ikoniska representationer (t.ex. geometriska former) till abstrakta begrepp (siffror). 

Med oss hade vi enorm kompetens från URs håll samt flera pedagoger som under varje steg i processen hjälpte oss att nå vår slutpunkt; att pedagogiskt förklara matte på ett underhållande sätt för en målgrupp som går i mellanstadiet.

Under hösten 2021 animerades projektet (se credits) under ledning av Videomaskinen för att sen ljudläggas i början av 2022.

Så funkar matte! Finns att se på YouTube och UR-play.


Credits

Producent & Manus / Theodor Molander
Illustration / Henrietta Nyvang
Animation / Annica Klingspor, Sara Spånghagen & Kristofer Karlberg
Karaktärsanimation / Oscar Höglund
Projektledare / Katarina Berggren (UR)

Dinolabbet

Kund: SVT / DR / NRK
Mängd: 84 avsnitt à ca 4 minuter

Under 2019-2021 fick förtroendet att skapa ett episkt faktaprogram om dinosaurier samproducerat med produktionsbolaget Idéstorm AB. 

Dinolabbet sänds på SVT, DR, NRK och YLE.

Dinolabbet SVT
(3 säsonger)
Markus Granseth

Dinolaboratoriet DR
(2 säsonger)
Kristian Gintberg

Dinolab NRK
(2 säsonger)
Matias Ingacio Tapia Alegria

Theodor Molander (Videomaskinen) tog tillsammans med Markus Granseth (Idéstorm) fram ett koncept som mötte målgruppens höga krav på läskighet, humor, och visuella effekter.

2019 spelade vi in de första två säsongerna för SVT och programmet visade sig snabbt vara uppskattat. Efter dessa två säsonger fick vi möjligheten att skapa ytterligare en tredje säsong följt av versioner till NRK samt DR med programledare och redaktioner från respektive land. Resultatet blev totalt 7 säsonger dinosaurier och totalt 84 avsnitt.
Alla korrekturlästa av palentiologer.


Teaser Dinolabbet säsong 3, SVT

 

Genom att använda en hologram-look för dinosaurierna, så kunde vi effektivisera tiden i postproduktion. Renderingstiderna snabbades upp men modellerna poppade ändå med hjälp av den mörka scenografin. 

För att underlätta compandet byggdes en led-lösning som både agerade höjdreferens för dinosaurierna, men även färgreferens. Varje dinosaurie hade sin egen led-profil som gjorde det smidigare i postproduktionen att matcha dinosaurien med spill-ljuset på programledaren.

 

Before - VFX - After

Dinolabbet, SVT

Dinolaboratoriet, DR

Dinolaboratoriet, DR

Dinolabbet, SVT

Dinolab, NRK



Dinolabbet finns på SVT, DR, NRK samt textad på Yle


Feelgood klipp

Highlights Dinolaboratoriet, DR

Bloopers Dinolabbet S03, SVT


Credits

Regi & Manus / Theodor Molander
Producent & Manus / Markus Granseth
Foto / Kristofer Karlberg
Animation / Max Abrahamsson & Tony Ahola
Musik / Karl-Johan Ankarblom
Postproduktion & Comp / Videomaskinen
Ljuddesign / Erik Johansson (Apear)

SVT
Programledare / Markus Granseth
Speaker / Sofia Mustaniemi
Projektledare / Anna Alandh
Ansvarig utgivare / Johanna Gårdare

DR
Speaker / Silja Okking
Programledare / Kristian Gintberg
Redaktion / Matilde Rasmussen & Mathilde Fruergaard
Kanalredaktör DR Ramasjang / Niels Lindberg

NRK
Programledare / Matias Ignacio Tapia Alegria
Redaktion / Kristine Reknes & Lis Fredslund Petersen
Projektledare / Lis Fredslund Petersen

Osynliga Sår

Kund: UR
År: 2021/2022
Längd: 2 x 15 min

Vi fick i uppdrag att illustrera och animera två mycket allvarliga berättelser. Filmerna bygger på unga personer som berättar om hur de har blivit utsatta för utnyttjande och våld.

Våld i hemmet

Den första filmen handlar om “Victor” som berättar om styvpappans misshandel. Denna film illustrerades med akvarellmålningar av Tony Ahola, som sedan fick liv med digital animation av Kristofer Karlberg.

Grooming

I den andra filmen hör vi två tjejer som berättar om hur de blev utsatta för grooming och sexuellt utnyttjande.

Projektet kändes väldigt viktigt.
Jag ville förmedla oron och mörkret i deras berättelser utan att ta över visuellt.
— Tony Ahola

För denna film togs det fram ett för oss nytt arbetsflöde där allt ritades för hand, ruta för ruta, digitalt i programmet Procreate för iPad. Delarna animerades sedan ytterligare i Adobe After Effects och Character Animator. Ett smidigt sätt att arbeta för att få fram den här typen av animeringar.

Grooming-filmen är i skrivande stund ännu inte publicerad, men kommer att finnas tillgänglig på UR Play under våren 2022.

Historiehopparna

Kund: UR
År: 2020
Mängd: 3 avsnitt á 4,5 min

För UR fick vi möjligheten att göra en animerad serie i tre delar, där vi får följa karaktärerna Cleo och Klotus som upptäcker tvålen och dess historia. 

Henrietta Nyvang stod för illustrationerna, vilka vi sedan animerade med extra hjälp från Oscar Höglund. Videomaskinen stod även för ljudläggning och mastring. Nedan kan du se Historiehopparna på UR Play.

History Marketing Summit 2021

Kund: Centrum för Näringslivshistoria
Längd: 10 filmer á 20-25 min

I september varje år anordnar Centrum för Näringslivshistoria seminariet History Marketing Summit, där inbjudna företag berättar om hur de använder sin historia som en strategisk tillgång.

Sedan 2017 anordnas seminariet på anrika Nalen i Stockholm där vi har fått varit med och filmat. 2020 var det pandemiuppehåll men 2021 var det återigen dags.

Vi filmade denna gång med fyra kameror, för att på så sätt ge tittare en tydlig, men samtidigt snygg, presentation av anförandena. Detta år streamades dessutom seminariet direkt över YouTube så att fler kunde ta del av innehållet digitalt.

Internetdagarna

Kund: Internetstiftelsen
Längd: Flertalet filmer à 15 - 60 sekunder

Varje år arrangerar Internetstiftelsen ett tvådagars event för kunskap om internet och digitaliseringens påverkan på individ och samhälle. Vi har varit på plats och dokumenterat det som händer på och utanför scenerna sedan 2016. Materialet har vi klippt till filmer anpassade för olika plattformar.

Förutom de filmer som publiceras under Internetdagarna används materialet även till att göra filmer inför kommande event. Dessa gör vi i tre olika format - 16x9, kvadratisk och stående 9x16 - vilka är anpassade för att användas på deras hemsida och olika sociala medier.

Länk: Mer om Internetdagarna

Under Internetdagarna 2019, som var det senaste eventet med publik på plats, visades denna film i det stora auditoriet innan besökarna gick hem.

SVT Barn - Idents

Kund: SVT
Mängd: 20 filmer

Inför att Barnkanalen skulle byta namn till SVT Barn, fick vi i uppdrag att ta fram visuella koncept och ny ljudlogga för deras nya Preroll, samt ta fram nya Idents till kanalen.

Videomaskinen stod för produktion och postprodduktion.

Behind the scenes


Credits

Manus & Regi / Theodor Molander
Foto / Kristofer Karlberg
Projektkoordinator / Petra Rendahl Kärreskog
Ljudlogo / Niklas Kärreskog
Animation / Theodor Molander & Jessica Axelsson
Ljuddesign / Edvard Saare, Apear AB

Immanuel Nobel & söner

Kund: Centrum för Näringslivshistoria
Längd: 59 min

Anders Houltz intervjuar författaren Bengt Jangfeldt om boken Immanuel Nobel & söner. Medverkar gör även forskaren Martin Kragh och Nobelättlingen Thomas Tydén. Programmet gjordes på uppdrag av Centrum för Näringslivshistoria och sändes i Axess TV under 2020. Videomaskinen stod för inspelning, redigering, ljudmix och grading.