nyhet

3D-animatör sökes

Logo_of_Maya.png

Inför hösten 2019 söker vi en duktig animatör som behärskar Autodesk Maya. Projektet är ett barnprogram som kommer att visas bl.a. på SVT Barn, och arbetet sträcker sig från mitten av augusti till mars 2020.


Du som söker har bra tajming och känsla för att utrycka känslor hos karaktärer genom kroppsspråk. Vi ser gärna att du har animerat längre projekt tidigare, men det är inget krav. Du kommer huvudsakligen att jobba på vårt kontor, vid Sankt Eriksplan i Stockholm.

Kunskaper som krävs:

  • Karaktärsanimering, Maya

  • 3D-tracking, Matchmover

  • Rendering i V-Ray, Maya

Övriga kunskaper som är meriterande:

  • Riggning och dynamics, Maya

  • 3D-Modellering, Maya

  • UV-mappning, Maya

Efter en urvalsprocess kommer vi att låta en handfull animatörer animera ett kort testprojekt med färdigriggade modeller, givetvis mot ersättning.

Sista ansökningsdag är 28 juni.
Anställningsform: Projektanställning.
Ersättning efter överenskommelse.
För att söka, eller ställa frågor, maila oss via länken nedan.

Vi fyller 5!

videomaskinen 5 år.jpg

22 januari 2013 registrerades Videomaskinen hos bolagsverket. På ett kontorshotell vid Telefonplan satt då Niklas och Tony med sina datorer och ett schackbräde mellan sig. Till de flesta projekt hyrdes kameror och lampor, och frilansare togs in emellanåt. Sedan dess har vi anställt  fem talangfulla personer och skaffat en hel del utrustning, och nu rullar vi på vidare in i framtiden.

Niklas på vårt 16kvm stora kontor 2013.

Niklas på vårt 16kvm stora kontor 2013.

Niklas med frukt 2014.

Niklas med frukt 2014.

Videomaskinen 2014

Videomaskinen 2014

Videomaskinen i Krakow 2017

Videomaskinen i Krakow 2017

Sony Venice

Ny utmanare till Arri och Red

Igår var vi och besökte Filmhuset där Sony tillsammans med Engströms och FSF visade upp den kommande kameran Sony Venice. 

Bild: Sony

Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Intrycken är att de har löst många praktiska detaljer på ett bra sätt. Bra tillgänglighet för B-foto att styra kameran från sidan med enkla menyer. Uppstartstiden på 5 sekunder är imponerande jämfört med konkurrenter som kan ta från 30 sekunder upp till över en minut från att man slår på kameran till att man kan börja filma. Ett par extra plus är 8 stegs ND-filter och fullformatssensor i 3:2-format (perfekt för anamorpha linser).

 

16 bitars färg

Nya filformatet Sony X-OCN verkar lovande, då den sparar 16 bitars färgdjup, men kräver drygt hälften av utrymmet jämfört med ProRes 4444, som endast sparar i 12 bitars färg. Här jämförs 4K-inspelningar, men kameran kan även spela in i 6K.

IMG_6706.JPG

Färgkorrigering

Vi fick se material filmat med kameran samma dag. Det visades i Resolve, och möjligheterna i färgkorrigering såg imponerande ut med X-OCN. Det fanns väldigt mycket information kvar i högdagrarna och det underexponerade ansiktet kunde man lyfta upp bra utan att få in allt för mycket brus.

grade venice.JPG

Utbytbart sensorblock

En intressant detalj är att Sony valt att göra ett sensorblock som är utbytbart. I framtiden kommer man att kunna köpa en ny sensor som man själv kan byta ut på ett par minuter. Vilka egenskaper de kommande sensorerna ska ha vet vi ännu inte, men det nämndes att det t.ex. kunde handla om högre ISO-tal, high speed eller svartvitt. Vad de väljer att prioritera kommer att bygga på vad användarna efterfrågar. High speed-läget i originalsensorn är på 240 fps, så vi får väl hoppas att den kommande sensorn klarar av några tusen fps.

Bild: Sony

Bild: Sony

Hur ser det ut då?

Vi fick se en kortfilm gjord med Sony Venice, och det finns väl inte så mycket mer att säga att det ser bra ut. Om något så är det fortfarande en något digital känsla över bilden jämfört med Arri och Red. Den har tyvärr inte global shutter, men avläsningshastigheten ser ut att vara väldigt snabb och vi kunde inte se några rolling shutter- och jello-effekter. Det är helt klart en värdig utmanare, och med tanke på sensorblocket är det en kamera som idag känns snäppet tryggare att satsa på än konkurrenternas.

Mer information om kameran hittar du här.

Hemsidan publicerad

Äntligen är hemsidan uppe! Det återstår lite fixande här och var, men den känns ändå redo för världen. De största skillnaderna, förutom designen, är projektsidan och bloggen.

Under projekt samlar vi de projekt vi gör, så att du som besöker sidan kan se vad det är vi har gjort. Inför lanseringen gick vi tillbaka i tiden och plockade fram innehåll från ett antal tidigare projekt, men det är många som saknas. Men framöver kommer vi se till att göra en uppdatering efter varje avslutat projekt.

Att ha en blogg känns modernt, så vi ville haka på den senaste trenden. Nåja, det känns ändå kul med en plattform där vi kan kommunicera utåt på ett smidigare sätt.

Hängavtal

Från och med 1 nov 2017 är Videomaskinen anslutna till Unionen via ett hängavtal. Detta betyder att vi följer det kollektivavtal som förhandlas fram mellan arbetsgivarorganisation och fackförbund.

Skärmavbild 2017-11-01 kl. 10.51.24.png

Videon nedan gjorde vi för att snabbt och enkelt nå ut med informationen på sociala medier.

Hemsida på gång

Äntligen har vi fått till en hemsida som fungerar bra. Här på bloggen kommer vi posta nyheter kring oss och branchen, dela med oss av erfarenheter samt tips & tricks för dig som är vill veta mer om videoproduktion.

Hemsidan är tillverkad med hjälp av Squarespace, som gör det enkelt att få till en fin sida på kort tid. Publicering sker senare i höst - eller kommer så klart redan att ha publicerats när du har möjlighet att läsa detta.

skrivmaskin1.png