Sony Venice

Ny utmanare till Arri och Red

Igår var vi och besökte Filmhuset där Sony tillsammans med Engströms och FSF visade upp den kommande kameran Sony Venice. 

Bild: Sony

Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Intrycken är att de har löst många praktiska detaljer på ett bra sätt. Bra tillgänglighet för B-foto att styra kameran från sidan med enkla menyer. Uppstartstiden på 5 sekunder är imponerande jämfört med konkurrenter som kan ta från 30 sekunder upp till över en minut från att man slår på kameran till att man kan börja filma. Ett par extra plus är 8 stegs ND-filter och fullformatssensor i 3:2-format (perfekt för anamorpha linser).

 

16 bitars färg

Nya filformatet Sony X-OCN verkar lovande, då den sparar 16 bitars färgdjup, men kräver drygt hälften av utrymmet jämfört med ProRes 4444, som endast sparar i 12 bitars färg. Här jämförs 4K-inspelningar, men kameran kan även spela in i 6K.

IMG_6706.JPG

Färgkorrigering

Vi fick se material filmat med kameran samma dag. Det visades i Resolve, och möjligheterna i färgkorrigering såg imponerande ut med X-OCN. Det fanns väldigt mycket information kvar i högdagrarna och det underexponerade ansiktet kunde man lyfta upp bra utan att få in allt för mycket brus.

grade venice.JPG

Utbytbart sensorblock

En intressant detalj är att Sony valt att göra ett sensorblock som är utbytbart. I framtiden kommer man att kunna köpa en ny sensor som man själv kan byta ut på ett par minuter. Vilka egenskaper de kommande sensorerna ska ha vet vi ännu inte, men det nämndes att det t.ex. kunde handla om högre ISO-tal, high speed eller svartvitt. Vad de väljer att prioritera kommer att bygga på vad användarna efterfrågar. High speed-läget i originalsensorn är på 240 fps, så vi får väl hoppas att den kommande sensorn klarar av några tusen fps.

Bild: Sony

Bild: Sony

Hur ser det ut då?

Vi fick se en kortfilm gjord med Sony Venice, och det finns väl inte så mycket mer att säga att det ser bra ut. Om något så är det fortfarande en något digital känsla över bilden jämfört med Arri och Red. Den har tyvärr inte global shutter, men avläsningshastigheten ser ut att vara väldigt snabb och vi kunde inte se några rolling shutter- och jello-effekter. Det är helt klart en värdig utmanare, och med tanke på sensorblocket är det en kamera som idag känns snäppet tryggare att satsa på än konkurrenternas.

Mer information om kameran hittar du här.