360°-inspelning

”Regnet öser ner. En ruta krossas. Ett skrik hörs. Grevinnans pärlhalsband är stulet…”

Den 29/11 var det inspelning för ett samprojekt mellan Videomaskinen och Apear.
En kortfilm i VR för att demonstrera olika tekniker och möjligheter i 360º.

360BehindTheScenes13.jpg
360BehindTheScenes04.jpg

Tekniken

Inspelningen gjordes med en Nokia OZO+ som är en av de bästa 360°-kamerorna på marknaden i dagsläget, med åtta inbyggda 2kx2k-kameror. Sensorerna har global shutter vilket är viktigt för att enklare kunna sätta samman de åtta bilderna till en 360°-bild utan att få för mycket konstigheter i skarvarna. Tyvärr har Nokia valt att avsluta produktionen av OZOn, men vi tror att VR kommer att öka bland konsumenter under 2018, då bl.a. Oculus Go släpps, och blir en billigare och smidigare variant av de tidigare VR-headset som funnits på marknaden. Så att VR-glasögonen blev årets julklapp 2016 var nog ett par år för tidigt för konsumenterna.

360BehindTheScenes39_01.jpg

Ljudet togs upp dels med trådlösa myggor, en ambisonisk mikrofon samt kamerans egna åtta inbyggda mikrofoner. Apear, som är världens bästa ljudtekniker, vill visa hur man jobbar med ambisoniskt ljud. I den färdiga VR-filmen kommer ljudet att vara mixat så att beroende på hur du som tittare vrider huvudet så hänger ljudbilden med. På bilden ser du den ambisoniska mikrofonen Sennheiser Ambeo som tar upp ljud i åtta riktningar.

Postproduktionen är nu i full gång, och vi kommer att uppdatera bloggen framöver, så håll utkik här om du är nyfiken på hur det går.

Tack alla inblandade för en fantastisk inspelningsdag, och framförallt de talangfulla skådespelarna Mia Guldbrand, Amanda Wirtberg, Eos Karlsson och Niklas Kärreskog. Tack Näsby Slott för en vacker inspelningsplats. Tack också till Engströms som hjälpt oss med teknik.