Ny Kamera - Sony FX9

Vi har skaffat en ersättare till vår trotjänare Sony PXW-FS7, som har varit välanvänd under många år. Detta är Sony PXW-FX9, som har en rad förbättringar från sina föregångare. Det mest märkbara är att FX9 har en större sensor, så kallad full frame, som gör att vi får ut mer bild från vår optik, vilket resulterar i skarpare bilder men även mindre brus. Nackdelen är att vissa av våra objektiv inte räcker till för att täcka hela sensorn — men då kan man använda FX9:an i crop-läge, som gör att man filmar med lika stor del av sensorn som FS7:an, d.v.s. Super35.

Den har även ett autofokussystem som verkar fungera väldigt bra, där den kan följa ett ansikte. Men för att det ska fungera så krävs autofokusobjektiv, som vi endast har ett av i nuläget (som dessutom inte täcker full frame). Kanske blir det till att skaffa några fasta full frame-objektiv med autofokus.

Hur ser det ut?

Några testbilder från kameran, där vi snabbt provat att färgkorrigera. Färgerna känns betydligt bättre än FS7 vid jämförelse, och enklare att få ett snyggt resultat. Filmat med Canon EF 14mm. Den fasta 14mm blir nu extremt vid, då den tidigare på FS7 motsvarade ca 21mm.