Sony Venice

Ny utmanare till Arri och Red

Igår var vi och besökte Filmhuset där Sony tillsammans med Engströms och FSF visade upp den kommande kameran Sony Venice. 

Bild: Sony

Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Sidopanel för B-foto, Bild: Sony

Intrycken är att de har löst många praktiska detaljer på ett bra sätt. Bra tillgänglighet för B-foto att styra kameran från sidan med enkla menyer. Uppstartstiden på 5 sekunder är imponerande jämfört med konkurrenter som kan ta från 30 sekunder upp till över en minut från att man slår på kameran till att man kan börja filma. Ett par extra plus är 8 stegs ND-filter och fullformatssensor i 3:2-format (perfekt för anamorpha linser).

 

16 bitars färg

Nya filformatet Sony X-OCN verkar lovande, då den sparar 16 bitars färgdjup, men kräver drygt hälften av utrymmet jämfört med ProRes 4444, som endast sparar i 12 bitars färg. Här jämförs 4K-inspelningar, men kameran kan även spela in i 6K.

IMG_6706.JPG

Färgkorrigering

Vi fick se material filmat med kameran samma dag. Det visades i Resolve, och möjligheterna i färgkorrigering såg imponerande ut med X-OCN. Det fanns väldigt mycket information kvar i högdagrarna och det underexponerade ansiktet kunde man lyfta upp bra utan att få in allt för mycket brus.

grade venice.JPG

Utbytbart sensorblock

En intressant detalj är att Sony valt att göra ett sensorblock som är utbytbart. I framtiden kommer man att kunna köpa en ny sensor som man själv kan byta ut på ett par minuter. Vilka egenskaper de kommande sensorerna ska ha vet vi ännu inte, men det nämndes att det t.ex. kunde handla om högre ISO-tal, high speed eller svartvitt. Vad de väljer att prioritera kommer att bygga på vad användarna efterfrågar. High speed-läget i originalsensorn är på 240 fps, så vi får väl hoppas att den kommande sensorn klarar av några tusen fps.

Bild: Sony

Bild: Sony

Hur ser det ut då?

Vi fick se en kortfilm gjord med Sony Venice, och det finns väl inte så mycket mer att säga att det ser bra ut. Om något så är det fortfarande en något digital känsla över bilden jämfört med Arri och Red. Den har tyvärr inte global shutter, men avläsningshastigheten ser ut att vara väldigt snabb och vi kunde inte se några rolling shutter- och jello-effekter. Det är helt klart en värdig utmanare, och med tanke på sensorblocket är det en kamera som idag känns snäppet tryggare att satsa på än konkurrenternas.

Mer information om kameran hittar du här.

360°-inspelning

”Regnet öser ner. En ruta krossas. Ett skrik hörs. Grevinnans pärlhalsband är stulet…”

Den 29/11 var det inspelning för ett samprojekt mellan Videomaskinen och Apear.
En kortfilm i VR för att demonstrera olika tekniker och möjligheter i 360º.

360BehindTheScenes13.jpg
360BehindTheScenes04.jpg

Tekniken

Inspelningen gjordes med en Nokia OZO+ som är en av de bästa 360°-kamerorna på marknaden i dagsläget, med åtta inbyggda 2kx2k-kameror. Sensorerna har global shutter vilket är viktigt för att enklare kunna sätta samman de åtta bilderna till en 360°-bild utan att få för mycket konstigheter i skarvarna. Tyvärr har Nokia valt att avsluta produktionen av OZOn, men vi tror att VR kommer att öka bland konsumenter under 2018, då bl.a. Oculus Go släpps, och blir en billigare och smidigare variant av de tidigare VR-headset som funnits på marknaden. Så att VR-glasögonen blev årets julklapp 2016 var nog ett par år för tidigt för konsumenterna.

360BehindTheScenes39_01.jpg

Ljudet togs upp dels med trådlösa myggor, en ambisonisk mikrofon samt kamerans egna åtta inbyggda mikrofoner. Apear, som är världens bästa ljudtekniker, vill visa hur man jobbar med ambisoniskt ljud. I den färdiga VR-filmen kommer ljudet att vara mixat så att beroende på hur du som tittare vrider huvudet så hänger ljudbilden med. På bilden ser du den ambisoniska mikrofonen Sennheiser Ambeo som tar upp ljud i åtta riktningar.

Postproduktionen är nu i full gång, och vi kommer att uppdatera bloggen framöver, så håll utkik här om du är nyfiken på hur det går.

Tack alla inblandade för en fantastisk inspelningsdag, och framförallt de talangfulla skådespelarna Mia Guldbrand, Amanda Wirtberg, Eos Karlsson och Niklas Kärreskog. Tack Näsby Slott för en vacker inspelningsplats. Tack också till Engströms som hjälpt oss med teknik.

Hemsideparty

Idag firade vi vår nya fina hemsida. Tack till alla som kom förbi!

VM_Hemsidemingel_03.jpg

Det bjöds på bubbel, snittar och ett föredrag om Motion Graphic Templates. Tony berättade hur dessa kan hjälpa till att snabbt skapa snygga animerade filmer för sociala medier, som du gör själv utan större förkunskaper och att det framförallt går snabbt. Mer information om detta kommer vi att komma ut med framöver.

Hemsidan publicerad

Äntligen är hemsidan uppe! Det återstår lite fixande här och var, men den känns ändå redo för världen. De största skillnaderna, förutom designen, är projektsidan och bloggen.

Under projekt samlar vi de projekt vi gör, så att du som besöker sidan kan se vad det är vi har gjort. Inför lanseringen gick vi tillbaka i tiden och plockade fram innehåll från ett antal tidigare projekt, men det är många som saknas. Men framöver kommer vi se till att göra en uppdatering efter varje avslutat projekt.

Att ha en blogg känns modernt, så vi ville haka på den senaste trenden. Nåja, det känns ändå kul med en plattform där vi kan kommunicera utåt på ett smidigare sätt.